Hoppa till innehåll

Årets vassklippning på Håtö

  • av

Vassröjning_20150715Under de tre dagarna 13-15 juli har vi, med hjälp av Svensk Vassklippning AB från Uppsala, röjt vass runt våra bryggor och stränder. Arbetet samordnades med Vikens och Håtövikens föreningar, vilket gjorde att vi kunde delad på etableringskostnaderna. För att maximerar de goda miljöeffekterna och gynnar reproduktion av fisk var även Fiskevårdsföreningen konsultrad.

En viktig del har varit att rensa i kanalen in till Lemaren och vid allmänningarna runt Lemaren. De medlemmar som har strandtomt vid Lemaren har fått erbjudandet att mot samma timkostnad som föreningen debiteras få sitt vatten rensat från sjögräs och vass.

Tekniskt har arbetet utförts med två stycken sjö- och landgång klippaggregat som klipper och plockar upp vassen. Vi har önskat att vassen i görligaste mån placeras i högar som närliggande städområde bränner eller tar hand om till hösten.

Vår målsättning är att upprepa klippningen ett antal år för att få stopp på den snabba tillväxten av vass genom att rötterna dör när de inte får syre regelbundet.

Lars-Göran Johansson